Umm Blåbär.

Jag har fått blåbär på hjärnan, subhanallah, jag kan helt enkelt inte få nog av blåbär. Jag önskar jag hade möjligheten att sitta och plocka och plocka i timmar, för det skulle jag gärna göra, Och helt gratis är det subhanallah : ) Jag och familjen min har hittat flera bra blåbärsställen nu i sommar alhamdulillah. En hel del blåbär har jag fått ihop så jag är så nöjd alhamdulillah. Härligt med självplockade blåbär i frysen. Enkelt att ta fram och äta i filmjölken eller baka en paj med.
 
 
 
 
 

Ramadan 2012

Mashaallah det var länge sedan jag skrev här : ) Vi kom hem välbehållna från resan alhamdulillah. Skönt att komma hem även om det är roligt och spännande att resa. Från besöket hos min mamma och min tid i Sthlm tar jag med mig en viktig påminnelse till mig själv. Jag måste verkligen börja läsa på om dawah subhanallah! Jag är verkligen så ovan med att folk kommer fram till mig och ställer frågor men nu blev jag verkligen testad mashaallah, Så nu passar jag på att bjuda in Kamal el Mekki när jag och min man äter iftar. På youtube såklart : ) Vi tittar på hans workshop serie "How to give a shahada in 10 minutes". Jag kan verkligen rekommendera er att se eller lyssna på denna workshop. Vi har sett två "avsnitt" och jag har redan fått en massa bra tips och idéer gällande dawah alhamdulillah.
 
Iftar ja, det är ju Ramadan nu alhamdulillah! Ramadan är en så enorm välsignelse. En månad av fasta som muslimen verkligen behöver. Det känns som livet bara rusar förbi utan paus för reflektion men alhamdulillah Ramadan ger oss en naturlig paus från allt det världsliga. Man kan tro att vi muslimer bara tänker på mat och fika när vi fastar men så är det inte. Ramadan är en månad jag fyller med dyrkan, tid att rannsaka mig själv och mitt liv, reflektion. Jag var lite orolig för hur det skulle gå att fasta för mig. De senaste två åren har jag inte kunnat fasta under Ramadan (pga av olika giltiga skäl) så denna Ramadan är den första för mig med två små barn i hemmet. Men alhamdulillah jag bestämde mig innan Ramadan att lägga min tillit till Allah, jag ska fasta denna Ramadan. Det är Allah som skapat denna jord, bestämt när solen ska gå upp och ner och vart människan kommer att bosätta sig på jorden. Därför har jag tillit till att Allah, som skapat människan, att jag kan fasta mellan gryningen och solnedgången.
 
Och alhamdulillah det har gått bra att fasta. Och nej jag sover inte bort dagen, mina barn vaknar tidigt och då börjar dagen för oss. Vi går ut med barnen, gör ärenden, promenerar osv. Kroppen vänjer sig vid att fasta och vi gör samma saker som vi normalt brukar göra i vår vardag alhamdulillah. Men, det är inte så många timmar vi har efter maghrib fram tills fajr att återhämta oss och ge kroppen den mat som den behöver. Jag vill ge er alla rådet att tänka på vad ni äter, kvalitet framför kvantitet eller hur? Det finns mycket bra råd och listor på nätet om vilken mat som är bra respektive mindre bra för den fastande.
 
Jag har under sommaren jobbat med att försöka fylla min frys med bär och fläderblommor och det har gått ganska bra alhamdulillah. Jag har lyckat få tag på röda- och svarta vinbär, hallon, blåbär och fläderblomsklasar (som man faktiskt kan frysa in om man inte hinner göra saften direkt). Röda vinbär hade jag tänkt göra kräm av, de svarta vinbären blir nog saft, hallonen blir kanske sylt och blåbären blir definitivt paj och topping till min fil. Jag missade nog tyvärr körsbären men förhoppningsvis kanske jag kan plocka lite björnbär för de har inte hunnit mogna än här i gbg iaf. Så nu letar jag recept till mina bär, någon som har några goda sådana? : )
 
Lite bilder från vår resa till Sthlm. Först en vacker blomma jag såg när vi gick bland odlingslotterna vid min mamma. Så många detaljer subhanallah och så färgrik mashaallah!

 
Det blev varmt mashaallah en del dagar så vad passar bättre än lite bad på en varm sommardag? : ) Ungarna badade och lekte i plaskpoolen och jag gick efter lillebror med ja som ni ser alla kläder på. Så skönt att svalka fötterna i vattnet. 
 
 
Utflykt med picknick alhamdulillah. 
 
 
 
Rabarber och fläderblomssaft, mums!
 
 
 
Vår kvällsgäst var alltid i tid mashaallah. Varje kväll hörde man det klirra till ute på tallriken och då visste man direkt att det var igelkotten : ) Min mamma har katt så det är katternas mat som den mumsar i sig. 
 
 
 
 
Det första vi gjorde när vi kom hem var att plocka lite av vad sommaren bjuder på. Alhamdulillah det var verkligen i sista stund som jag plockade de röda vinbären, antingen hade de mognat för länge sedan och ramlat ner eller så hade andra rensat före mig : ) Blåbär hittade vi iaf mycket av alhamdulillah och det finns fortfarande mycket kvar att plocka.
 
 
Lite pyssel nu under Ramadan. Okej, jag stressade lite att bli klar med den här vimpel och jag blev klar 5 min innan iftar. Jag upptäckte sedan efter ett tag att jag råkat missa en bokstav : ) 
 

På väg!

Nu sitter vi i bilen på väg mot Göteborg alhamdulillah. Jag hatar verkligen sträckan mellan Sthlm och Gbg, det känns som en evighet att åka den. Men alhamdulillah allting är kheyr för muslimen, jag passar på att göra mycket du'aa för familj och syskon <3 Vi har haft en trevlig semester alhamdulillah. Jag har hunnit träffa både släkt och systrar. Det känns bra att åka hem nu och det är inte många dagar kvar nu till Ramadan så vi hinner vila oss lite efter resan. Må Allah underlätta för oss under Ramadan!


Blommor!

Ni får helt enkelt vänja er vid att jag lägger upp mycket bilder på blommor och natur för det är verkligen något som jag älskar och som är en stor del av mitt liv. Inshaallah till nästa år hoppas jag att vi får en odlingslott som jag kan gå lös på :) Efter en vecka hos mammsen måste jag erkänna att det kliar i mina fingrar. Mamma har en odlingslott och nu har jag fått se vad det innebär. Det är en del jobb men jag är övertygad om att det är värt jobbet. Tänk så härligt att ta cykeln bort till odlingslotten och plocka med sig sina egen odlade grönsaker till maten!

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3538786/images/2012/pic_50029ab59606ee7dcd001178.jpg" class="image">


En helt vanlig lördag i helt ovanliga Rinkeby.

Mashaallah igår var jag och barnen på besök i vårt gamla bostadsområde, Rinkeby! Som jag saknar Rinkeby och alla "mina" systrar där :) fast en del av mig saknar verkligen inte Rinkeby. Just nu räcker det med att besöka Rinkeby ;) Det var mysigt mashaallah att hälsa på systrar jag inte träffat på länge. Vi åt gott och fikade, mums! En liten promenad hann vi också med innan vi åkte hemåt.


Tidig morgon.

Godmorgon kära läsare! Idag vaknade lillkillen tidigt. När de somnar sent borde de ju vakna sent också men inte den här lilla mannen. Nu ligger jag på mammas soffa och värmer mig under en filt och lillemannen sitter på golvet bredvid mig och leker. Trots att jag bloggar från mobilen har jag helt enkelt inte hunnit blogga. Det blir väl så när man är på resande fot. Vi har gjort en del små utflykter, plockat blåbär och i fredags hade vi en playdate :) mashallah det är så roligt att träffa systrar jag känt innan jag gifte mig och innan jag fick barn. Det var så länge sedan vi träffades men nu satt vi där och pratade fast med tre ungar som busade omkring oss :) Tiden går så fort subhanaallah. På tal om att tiden går fort, snart är det Ramadan mashaallah. Må Allah låta oss uppleva detta års Ramadan! Inshaallah alla i min familj har semester under Ramadan så jag hoppas att man kan bryta fastan tillsammans. Maghrib är ganska sent nu under denna Ramadan så det kommer nog bli svårt för mig och min gubbe att bjuda in vänner att bryta fastan. Jag hoppas verkligen vi lyckas göra Ramadan speciell för våra barn också, framförallt för vår stora kille. Jag har lite planer på att göra en Ramadan-kalender. Men nu när vi fortfarande är bortresta vet jag inte om jag ens hinner, fast det kanske inte gör något om jag syr klart den under Ramadan också. Det skulle vara kul att höra vad ni har för tips på aktiviteter eller liknande för barn under Ramadan, skriv gärna en kommentar vad ni brukar göra inshaallah :)


Utflykt!

Vi är lite spontana här hemma idag så jag, min lilla mamma och mina två ännu mindre ungar åkte ut till Tyresta naturreservat. Ni som älskar natur och att promenera; åk dit! Det är så fint där mashaallah. Det finns djur där så som hästar, getter, kaniner och flera olika slags höns. Men det bästa med Tyresta är alla promenad och vandringsleder. Det finns tom en barnvagnsslinga som passar till barnvagnar och barn :) Det finns också ett litet museum där som är så fint. Det är inte så stort men det är gratis att gå in. Där finns det olika montrar uppställda med modeller av Sveriges olika naturer. Från havet upp till södra Sverige och vidare till Norrland. De har ett skåp med massa luckor för barn. Bakom luckorna gömmer sig olika saker, exempelvis känna på iskall snö, ett öra, en älg som andas (eller va det björn?) och massa annat. Tyresta gård/naturreservat ligger i Haninge söder om Stockholm. De har en hemsida med info. Om ni bor i Sthlm eller har vägarna förbi rekommenderar jag er att åka dit inshaallah och njuta av naturen! :)


Alhamdulillah.

Jag skulle ju berätta vad som hände vid plaskpoolen häromdagen. Jag var själv där med barnen, det var varmt och soligt väder. Såklart att ju finare väder desto mer sticker jag ut. Ibland tycker jag att det känns obehagligt när många tittar på mig. Nu var jag där med barnen som badade så jag gick inte förbi dem utan jag stod kvar. Min lilla kille går inte själv än så jag gick runt med honom och höll i hans händer. Bakom mig hör jag plötsligt två tjejer viska. De badar i poolen och jag skulle gissa att de var runt 12-13 år. Det lät som den ena sa Salaam till den andra. Den andra tjejen säger såhär säger man och rättar henne. Sen kommer de fram till mig och en av dem säger salam aleikum till mig :) Jag svara Wa aleikum Salaam till dem. Är ni muslimer frågar jag. Flickan som sa Salaam sa nej men flickan bredvid svara ja mashaallah. Jag blev verkligen så glad av att de kom fram mashaallah och hälsade på mig, må Allah vägleda dem och bevara dem! Jag stod och pratade lite med dem och sen fortsatte de bada :) Tänk vad mycket ett litet Salaam kan skänka glädje! Tänk på det nästa gång du möter ett syskon, ge ett leende och salaam inshaallah. Jag med hela outfiten i poolen :)


Blommor!

SubhanAllah det är verkligen fascinerande att se Allahs skapelser, titta bara hur vackra dessa blommor är! Vilka färger, vilka mönster, vilka former, vilka dofter Allahu akbar! Naturen är en stor källa för mig att se Allahs storhet, Hans visdom och kraft.


Semester.

Nu ska vi se hur det går, jag testar att blogga i mobilen. Jag och familjen är på resande fot denna vecka. Vi är hos min familj och hälsar på. Härligt med lite omväxling i vardagen. Vi hittar på utflykter, går till olika parker och leker med barnen, lagar god mat, hänger i min mammas odlingslott och bråkar med alla tistlar och bara njuter av sommaren! Min mamma bor i ett "blandat" område, mest svenskar men mycket invandrare också. Men jag tror jag är den enda niqabisen här... Igår va det jätte varmt ute, jag var ensam med barnen en stund och jag gick med dem till parken här där det finns en liten plaskdamm. Jag märker direkt att en del stirrar hela tiden på mig och de tittar sådär surt, yes jag har förstått att ni inte gillar mina kläder. Men så hände något helt oväntat subhanAllah. Det gjorde mig så glad och jag fick verkligen lite extra kraft att kämpa på alhamdulillah. Ibland hjälper Allah en från det mest oväntade hållet. Fast jag hinner inte skriva om det nu :) Nu är det frukost!


Sommar! 

Butterkaka på beställning.

Här kommer receptet på butterkakan vi mumsade på i lördags:
 
Till två stycken kakor behöver du
50 g jäst
5 dl mjölk (gärna röd, varför snåla på fettet när man ändå är igång liksom?)
150 g mjukt smör
½-1 dl socker
13-14 dl mjöl
(ev 1 påse saffran ½ g)
 
Mumsig fyllning:
75 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
pärlsocker
+1 ägg till att pensla kakorna med
 
Ta fram smöret i god tid, både till degen och fyllningen. Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt (tillsammans med saffran om du vill ha det i, jag tycker det blir mycket godare med saffran i). Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, sockret och de mesta av mjölet. Arbeta ca 10 min till en smidig deg, tills degen "släpper" kanterna. Låt jäsa i 15-20 min. 
 
Dela degen i två delar och kavla ut till ½–1 cm tjocka plattor. Blanda smöret med vaniljsocker och bred ut smörmixen på degen och riv över mandelmassan med rivjärn. Rulla ihop och skär i 3–4 cm tjocka skivor. Ställ dem i 2 smorda formar ca 23 cm i diameter. Låt jäsa 20–30 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.